Jakie lampy do kuchni wybrać?
Planując aranżację kuchni, warto dokładnie zaplanować rozmieszczenie źródeł światła. Dobrym rozwiązaniem jest podzielenie pomieszczenia na mniejsze strefy, planując w ten sposób rozkład instalacji elektrycznej. Oferta asortymentu lamp jest na tyle bogata, że z pewnością można dopasować odpowiedni ich rodzaj zarówno pod względem funkcji, koloru czy natężenia światła.
Lampy sufitowe jako główne źródło światła w kuchni
Funkcjonalna kuchnia powinna mieć kilka rodzajów oświetlenia w kluczowych jej punktach, aby zapewnić swobodny dostęp światła, niezbędny do wykonywania wszystkich codziennych czynności. Wybór głównego źródła światła może być najbardziej czasochłonny. Częstym wyborem jest jedna lampa główna wraz z dodatkowymi punktami świetlnymi. W kuchni najlepiej sprawdza się światło rozproszone, czyli takie, które w pierwszej kolejności odbija się od sufitu, a później równomiernie obejmuje całą kuchnię. Dzięki temu można uniknąć efektu cieni padających bezpośrednio na ścianę. Aby zmniejszyć rachunki za prąd, warto wybrać energooszczędne żarówki. Górne oświetlenie jest używane najdłużej, dlatego warto zadbać o tego rodzaju inwestycję.
Oświetlenie blatów kuchennych jako światło do zadań specjalnych
Poza oświetleniem głównym należy także zadbać o dodatkowe źródła światła. Lampy do kuchni powinny zatem znajdować się nad blatami, przy których najczęściej przygotowywane są posiłki. W związku z tym wymagają prawidłowego oświetlenia. Bezpieczeństwo w tym miejscu jest priorytetem, ponieważ często stosowane są tam ostre narzędzia. Stojąc w pobliżu mebli, często zastawiamy główne źródło światła, dlatego należy zadbać o dobre oświetlenie dodatkowe. W tym celu sprawdzają się między innymi:
- kinkiety,
- taśmy LED – nie przegrzewają się i dobrze znoszą wilgoć oraz parę.
Rodzaj, kolorystyka, jak i natężenie światła powinno być dostosowane do aranżacji kuchni, jak i konkretnych wymagań jej użytkowników.