Kupujemy brytfannę do piekarnika

Choć brytfanna do piekarnika nie wydaje się specjalnie zaawansowanym kuchennym naczyniem, to jednak jej wybieranie podczas zakupu nie powinno być traktowane jako coś nieistotnego i mogącego być zlekceważonym. Jeśli chce się posiadać możliwie najlepszą brytfannę do pieczenia, warto widzieć jak taką wybrać.

Jaki materiał wykonania?

Zdecydowanie najważniejszą sprawą podczas kupowania takiego naczynia jest wybranie materiału, z jakiego powinno ono być wykonane. Na rynku istnieje ogromny wybór, co powoduje, że często chętni na posiadanie takiego naczynia mają prawdziwy mętlik w głowie. Przyjmuje się, że najbardziej uniwersalną wersją jest brytfanna do piekarnika wykonana z żaroodpornego szkła. Nie tylko cechuje się najlepszą ceną, lecz przede wszystkim jest najbardziej uniwersalna. Można w niej bez trudu przygotowywać najróżniejsze potrawy w piekarniku, a nawet można je potem odgrzać w zwykłej mikrofalówce.

Brytfanna – z pokrywką czy bez?

brytfanna do piekarnika

Kolejnym bardzo ważnym pytaniem, na jakie trzeba sobie odpowiedzieć, kupując do domu takie naczynie, to czy powinno ono posiadać pokrywkę, czy też lepszym pomysłem będzie smażenie bez niej? W tym wypadku nie ma lepszej lub gorszej odpowiedzi, lecz warto wiedzieć, z czym wiąże się jedno i drugie rozwiązanie. Jeśli używać się będzie brytfanny w wersji z pokrywką, to potrawa będzie zdrowsza, ponieważ z parą nie uciekną witaminy i wartości odżywcze. Jeśli jednak wybierze się model bez pokrywki, to istnieje możliwość podlewania potrawy wywarem podczas pieczenia, co zapewni bardzo delikatny spód potrawy i idealnie przypieczoną i chrupiąca górę.