Jaki blat kuchenny wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele blatów, które świetnie prezentują się w kuchni. Wybór zaczyna się od materiału, z którego ma być wykonany blat, poprzez odcień i kolor, grubość po wykończenie powierzchni.

Blat kuchenny z kamienia

Należą do najdroższych, ale też do najbardziej trwałych. Ich surowa, idealna powierzchnia jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i te spowodowane temperaturą. Niektóre z nich trzeba impregnować w ochronie przed zaplamieniem i wilgocią.

Blaty kuchenne z płytek ceramicznych

Blat kuchenny ( www.belmeb.pl/blaty-kuchenne.html ) z płytek można wykonać samemu – przyklejone na płytę wiórową na klej elastyczny mogą tworzyć oryginalny, wyjątkowy wzór. Należy pamiętać o zabezpieczeniu przestrzeni między nimi wodoodporną fugą.

Blat z drewna

Blaty kuchenne wykonane z drewna narażone są na uszkodzenia mechaniczne i te spowodowane temperaturą. Jeżeli jednak zostanie wybrane odpowiednio twarde drewno – merbau, dąb, jesion, czy buk – to dobrze zaimpregnowane, będzie dobrze służyło swojemu właścicielowi. Po latach można je również poddać renowacji.

Inne rodzaje blatów

Można wykonać blat ze szkła hartowanego, niezwykle mało kosztownego laminatu, czy też z PCV, które jednak nie przedstawia zbyt wysokiej jakości i estetyki. Inna propozycją  mogą być blaty metalowe lub kompozytowe.

Idealną grubością będą 3 cm – jednak jest to mocno uzależnione od rodzaju materiału, z jakiego wykonany jest blat.

Każdy blat odpowiednio wykończony i zadbany może służyć latami.